Vaddå syfte och meningsfullhet?

Vad vill du med ditt liv och ledarskap? Egentligen. Att förstå sitt syfte och fylla tillvaron med meningsfullhet kan låta djupt, dramatiskt och högtravande. Ibland svårt och jobbigt. Jag ser det som en grundläggande jordnära uppgift som alla tjänar på att reflektera över.

“Men min utmattning, min obalans, min situation just nu står i vägen. Jag måste bara … sen kan jag…”

Jag hör många tänka och tro att de behöver bli färdiga och fria från det som är deras omständigheter medan jag menar att det är just det som kan vara vägvisaren till självkännedom och själva livsuppdraget. När man tar reda på varför man hamnat där man är och inte är fullt funktionell.

Foto: Ingela Skullman

En del väntar på att livskrisen står på tröskeln innan de sätter sig ner och tittar på sig själva, in i sig själva. Medan andra mycket tidigare och på något sätt förebyggande tar makten över sin funktion som människa och därmed sitt mående. Vilken ände man än börjar i och vilken tråd man än drar i leder det som nystar upp sig till den kärna där livskraften bor. Att skala av det som sitter i vägen för vår egentliga kraft är skönt, befriande och meningsfullt på ett sätt som inte går att beskriva med ord som gör det rättvisa. Dessutom är det olika för olika människor. Varje människas insikt med sig själv är unik. Och så måste den få vara.

När livet tvingar oss att stanna upp kan det bli jobbigt och smärtsamt. Då om någonsin är det viktigt att förstå att vi har den energi vi behöver. Men då behöver vi också ägna tid åt det som är viktigt egentligen och inte fokusera på återhämtning för att återgå till det liv och den livsstil som körde oss av vägen. Vårt liv förtjänar att vi reviderar, inventerar, sorterar, rensar och gör nytt när det en gång gått åt helvete. Att kapitulera inför det kan kännas skrämmande. Men när man väl gjort det, och sen reser sig, borstar av sig så ser man plötsligt på livet och sin livsstil ur nya perspektiv och med nya värden.

Att jobba livet ur sig utan en djupare tanke med syftet, mål och mening känns för mig som slöseri med tid, energi och liv.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + ett =