Bakgrundsfigurerna

Det var väldigt behagligt att arbeta för dessa chefer. Ingen som “basade” över en utan en lätt tillbakalutad energi som alltid fanns där. Det ledarskapet gjorde inte så mycket väsen av sig men fanns alltid där för att svara på frågor.

Det händer inte så mycket med denna typ av ledarskap, tycker jag. Möjligheterna att växa och utvecklas i och med jobbet var mest kopplat till att sätta sig in i befintliga arbetsuppgifter och lära sig rutiner. Det i sig kan vara mycket utvecklande och beroende på bransch har jag med mig en hel del kunskap som jag har nytta av då och då, även idag drygt 20 år senare.

Gemenskapen, de glada tillropen och alltid lika givande fika-stunder genomsyrade denna arbetsplats. Jag tänker att chefernas förtroende för personalen och att var och en kunde sitt, gjorde sitt, och sa till om de behövde stöd, formade arbetsplatsen med en miljö och kultur jag fann väldigt rolig att gå till varje dag.

Men livet ville annat med mig. När det var dags för mig att hoppa av ekorrhjulet gick cheferna mig till mötes med en fråga som jag bär med mig för alltid:

Vad kan vi göra för att hjälpa dig?

Det visade på deras respekt, vilja att hjälpa människor med det de behövde och förståelse för omständigheter.


Lärdomar och insikter

  • I ett tillbakadraget ledarskap kan bo ett förtroende, en lyhördhet och ett engagemang som kanske inte syns men är högst närvarande när det väl gäller.
  • Man har allt att vinna på att vara öppen och ärligt inför chefen.
  • Jag visste inte att cheferna fanns där för mig förrän det körde ihop sig, tydlig kommunikation är a och o.
  • Arbetsplatsen ska vara en plats man ska känna sig trygg på.

Tankar och frågor till dig

  • Hur berättar och visar du dina medarbetare att du finns där för dem?
  • När du bygger förtroende, hur gör du det?
  • Vad skulle du vilja säga till, fråga och be din chef om för att förbättra och stärka er relation?

Tidigare inlägg i serien Vad är en ledare?