Låt själen komma till tals

Varför gör du det du gör?

Det kan vara enkelt att svara på frågan vid första spontana infallet. För att tjäna pengar, försörja dig, för att det är det man gör, det är ett jobb, för att du behöver det, för att …. ja, du vet själv hur du svarar på frågan sådär direkt.

Men om jag får lov att ta med dig ut i skogen och sätta dig på en stubbe, eller ut till havet och sätta dig på en klippa, och ger dig uppgiften att sitta där och ställa dig den frågan, om och om igen, tills du känner i hela dig att svaret kommer inifrån en del av dig där du kanske inte varit i kontakt på ett tag, om någonsin? Vad händer då?

Det här med att ta reda på vad det är som egentligen driver oss att göra det vi gör, oavsett om det gäller vad vi jobbar med eller de val vi gör dagligen i det lilla och det stora, så krävs det både lite mod och tålamod för att lägga handen på hjärtat och förstå vår agenda. Det kan vara lager på lager av förklaringar som egentligen inte fyller något djupare syfte utan mer är ett sätt att tillgodose behov som inte ger något meningsfullt ur ett längre eller högre perspektiv. Det kan vara rent själviska begär som fyller våra handlingar med energi. Eller ej färdigtänkta tankar, ej fullföljda handlingsplaner eller för att vi är kassa på att lyssna inåt.

“Själen” kan ge dig de djupt liggande skälen till varför du är här, på jorden, och vad du är ämnad att göra med din tid här.

Jag tror på ett jordnära förhållningssätt till livsuppdraget på så sätt att jag är mån om att alltid omforma det abstrakta till något konkret användbart. Det är när man inte gör det som det blir flummigt och egentligen inte leder någon vart.

Jag ser själen varje dag i människors ögon. En längtan efter något mer. Något som saknats ett tag, kanske en hel livstid, för att vi springer på i ett ekorrhjul och presterar för att “vara någon”, nå framgång, tjäna de där pengarna eller något annat självändamål. Missförstå mig rätt; vi behöver pengar! Pengar är nödvändiga och ger oss möjligheter. Därför är det också så viktigt att ta reda på vad du skulle göra om du hade alla de pengar du behöver för att göra det där du skulle göra om du var helt och hållet fri och oberoende.

Vad händer i dig då? Vilken energi fylls du av? Är det drömmar och visioner som poppar upp? Eller faller det pladask till jorden och blir tungt allvarligt?

Att vara uppmärksam på energin i dig är ett viktigt led i arbetet jag hjälper till med under Stubbetid. Det kanske är hela grejen egentligen, att du ska komma nära den grundenergi som du är här för att dela med dig av. Oavsett om du sitter i kassan på ICA, jobbar som badvakt, flyger jetplan, räddar barn som volontär eller knegar på fabrik för maten för dagen…. Som chef över ditt eget liv har du möjlighet att nyttja energin i dig och din egentliga kapacitet på ett valfritt sätt. Det är DU som bestämmer vad du vill ha ut av livet.

Men vad vill livet ha ut av dig?

Låt oss säga att du är här med ett uppdrag. Som en del av något större som handlar om mer än jaget, din resa, din utveckling och dina framgångar. Att du är så pass viktig att du är en kugge i ett mycket större hjul som i sin helhet bidrar till mänsklighetens ve och väl. Vad kan du och är du villig att göra i ditt hörn av världen?

Vad vill du lämna efter dig?

Nu har du det här livet på dig att göra avtryck, göra skillnad och spela en roll för dina barns och dina medmänniskors framtid. Vad vill du investera för energi i det? Vad är din grej? Hur, på vilket sätt och med vilket budskap, vill du leda ditt företag och dina medarbetare? Alternativt fylla din roll som medarbetare? Vem och vad är viktigt för dig att lägga fokus på?

Medvetenheten om vem du är – innerst inne –  vad du kan och är ämnad att göra för att komma till din rätt, på ditt sätt, ger dig möjligheten att fylla livet och ledarskapet med meningsfullhet. Det du kommer att se tillbaka på när det är dags att dra vidare.