Framgångsrika människor

Vad är framgång för dig och hur mäter du det? Vad är du rik på?

Jag känner en hel del folk som är framgångsrika på andra sätt än de materiellt och monetära mätbara sätten. Människor som gått från obalans till balans och blivit rika på livet, personligt djupa framgångar, livsstilsförändring och livskvalitet.

Jag tänker på mammor och pappor som varje dag utför sitt arbete på ett sätt som kan liknas med vilken professionell entreprenör som helst. Hur mäter vi deras framgångar? Vilka förebilder är inte de – om de får komma fram i dagens ljus och berätta om sin vardag, sitt värdegrundsbaserade arbete, investering av tid och närvaro, struktur och planering… och känslomässig hantering av det som det innebär att vara förälder. Tänk vilken kunskap och kompetens de besitter.

Jag känner andra som är framgångsrika på hur många människor de har hjälpt genom sitt arbete, sitt kall och sitt livsuppdrag. De kanske inte alltid har den största pengapåsen eller det offentligt kända ansiktet men fasiken vilka framgångar de genererar när de gör skillnad för sina medarbetare, kunder och medmänniskor!

Jag känner personer som tagit sig upp ur rännstenen till ett drägligt liv. Som gjort jobbet för att överleva och sen börja leva, på riktigt. Om inte de är framgångsrika så vet jag inte vem som är det. Dessa människor väcker den största ödmjukhet och respekt för sin styrka, vilja och livserfarenhet.

Jag skulle önska att vi fick läsa mer om framgång i andra former än de “affärsmässigt” lyckade. Att vi fick lyssna till “vanligt folk” som genom sitt sätt att välja liv och ledarskap gör gott för andra utan en tanke på sin egen penga-rikedom. De som är rika på annat.

Min största rikedom bevittnar jag varje dag. För flera år sen investerade jag tid och energi, svett och tårar, “jag ger mig aldrig”- göra jobbet – livskraften i att bli och vara mina döttrars bästa möjliga mamma. Den investeringen ger avkastning i form av tacksamhet, stolthet och en enorm glädje över att de lever sina liv på sitt sätt. Den yngsta som ansvarig i en verksamhet där hon får komma till sin rätt på alla sätt. Där hon trivs. Där hon har hittat sin livsstil. Den äldsta som egen företagare i ett annat land där hon får omforma drömmar till verklighet och hjälpa människor må gott på sitt sätt.

Dessa fantastiska kvinnor är min största rikedom och den djupgående drivkraften i att jag är där jag är idag. Inte speciellt rik på pengar men oändligt rik på erfarenhet, moderskapets lärdomar, vänner, livskunskap och kärlek till livet.


Här vill jag tipsa om människor jag ser som framgångsrika på alla de och sina sätt! Som jag beundrar och respekterar för deras gedigna arbete för livet!

Elisabeth Flodin – som skriver och driver bloggen Liv & Hiv 

Stina & Thomas Petterson – som planterat Familjeträdet och startat e-magasinet Bonusmaman för föräldraskap, bonusfamiljer, relationer m.m.

Magdalena Herrnsdorf – eldsjälen bakom Vägen ut Branneby, en plats för människor att växa på


Vad är du rik på? – En uppgift till dig från mig

Fundera på vad du gjort i livet som gör skillnad för dig själv och andra. Stort som smått. De små gärningarna och erfarenheterna kan få stora avgörande ringar på vattnet som berör och påverkar fler och mer än du tror. Du är viktig. Din livserfarenhet är unik för att du är du. Känslor och tankar kan vara rikedom om de används på rätt sätt. Låt det som du gått igenom eller går igenom just nu ge dig mål och mening för livet.