Förändringar i livet som påverkar ledarskapet

Plötsligt står du där, mitt i någonting som du kanske inte trodde skulle hända dig, eller något som du visste behövde tas om hand men som du haft längre ner på prioriteringslistan. Tills nu.

Tills nu när livet kräver det av dig. Din uppmärksamhet. Din närvaro. Den del av dig som normalt fungerar optimalt på jobbet riskerar att tappa sin stabilitet och form. Först kanske du inte märker det. Påverkan från det som händer i ditt liv, på det mer privata planet, är först osynlig men väl där.

Det kan vara bra att lyssna till de små viskningarna. Istället för att vänta på den stora “käftsmällen”. Det gäller det som smyger sig på. Det som successivt tar din energi och lämnar dig tröttare mer ofokuserad än vanligt.

Det kan handla om relationer, det kan handla om dina barn, det kan handla om din hälsa eller något annat som du vet att du borde och egentligen vill ta hand om. För att det är så du fungerar, innerst inne.

Förankra är att förebygga.

En del väntar in i det längsta med att ta hand om sitt inre och rensa upp i livet. De väntar tills det händer något som gör att de blir tvungna att stanna upp och se inåt och stärka förmågan att hantera det som händer. Först då tar de möjligheten att förankra sig hela vägen inifrån och ut. Det vill säga fördjupa sig i sin egentliga identitet och kapacitet och ta reda på hur de fungerar och vad de står för. Hur de vill leda hela sitt liv inifrån sin egen kärna.

Men denna typ av förankring och det jag ibland kallar förädling av livets ledarskap kan med fördel ske förebyggande och kontinuerligt. Den som tjänar på det förutom du själv är dina barn, din partner, dina medarbetare, din verksamhet och alla människor vars liv du berör på ett eller annat sätt. Du och de dina förtjänar ditt bästa jag av dig. Det är där du ger och genererar det som är du, det du är här för. Det är då du fyller ditt ledarskap med det du är här för att göra, förverkliga, skapa och till slut lämna efter dig. Ditt avtryck. (Läs mer om det i Ledarens livsuppgift)

I ett annat inlägg kommer jag att skriva om den inre organisationen. Om hur energin i människan pulserar och hur det kan tillämpas som ett organisatoriskt perspektiv där du som mittpunkten i din verksamhet kan pulsera ut din djupt förankrade vision och värdegrund genom att se till att ingenting står i vägen, i dig själv, och hantera det som står i vägen utanför dig själv.

Vänta tills livet händer, om du vill. Eller ta dig tid att förankra dig och ditt inre ledarskap genom en kontinuerlig inventering och optimering. Ta dig Stubbetid.