Fokus är grejen

Grejen för vadå? kanske du undrar. Jag tänker att det är grejen för ett fungerande liv, för att vi som människor ska fungera bra, ha balans i tillvaron och därmed må bra. Egentligen är det funktion som är grejen för mig. Som Energiolog hjälper jag människor bygga balans och funktion inifrån dem själv, deras förutsättningar och det som de finner är rätt för dem, innerst inne. Jag gör det utifrån den del av livet som är aktuell; ledarskap, privatliv, personligt varumärke och människan i det. Jag sätter ihop det med det som är existentiellt viktigt; livsuppdraget, och gör det jordnära med en handfast praktisk plan.

Tillbaka till fokus!

Ja, hur var det nu med fokus. Det var ju vad detta inlägg skulle handla om det “sket” sig direkt… 😉 Fokus anger en riktning i vardagen som hjälper människan hålla sig på den väg hon vill gå och till det mål hon vill nå. Sammanfattningsvis. Ibland är det en utmaning att hitta sitt fokus. Det kan vara för mycket på gång i livet, på jobbet, i relationerna och runtomkring som kräver att vi står djupt förankrade i oss själva för att hålla balansen och just fokus.

Vänta nu, vad är det som är viktigast, egentligen?

För att hitta och hålla fokus brukar jag säga att det behövs två inre hållpunkter; förankring och självdistans. Jag återkommer till förankring och börjar med självdistans. Här behövs en titt på helheten, lite grann från ovan, som för att hitta den röda tråden i sitt liv och därmed kartlägga vad som är viktigast att lägga sin energi på just nu. Kanske är det en helt annan del av livet än man är medveten om som behöver tas om hand. Kanske är det en livsviktig del som behöver prioriteras för att hela livet ska komma på fötter. Det är personliga omständigheter som avgör.

Självdistansen ska tjäna det sunda förnuftet och inte så mycket hjärtat och känslorna.

Så får själen en möjlighet att komma till tals! Egot, behovet av att se till sig själv först, kan ibland vara en riktig luring när situationen kräver att allt det där får vänta. Det fina i det är att när vi hittar fokus och prioriterar det som tjänar ett högre syfte, det som egentligen är viktigast, och tar ansvar för att fungera som bäst i det, så ger vi oss själva det vi behöver på köpet.

Låt oss säga att du ska plocka potatis.

Du behöver plocka potatisen för att få mat på bordet. Du VET att det här är vad du behöver göra. Kanske vet du det bäst just för att det tar emot. Du ser framför dig en mödosam dag där allt fokus kommer att ligga på uppdraget. Ditt inre stretar emot och du tycker lite synd om dig själv. F-n vad jobbigt! Behöva krypa runt på alla fyra en hel dag, smutsa ner dig och svettas. Din mentala motarbetande kraft och dina känslor tar dig bort från ditt fokus. För….. VARFÖR behöver du plocka potatis? – just det, för att få mat på bordet.

Ibland glömmer vi varför, för vem och till vilken nytta vi gör saker

En av de absolut viktigaste delarna i dig själv för ett fungerande liv är förankring i ditt livsuppdrag. Ta reda på vad som är din grej. Alltså – vad gör du här på jorden, egentligen? Vad är du här för att uträtta, dela med dig av och lämna efter dig? Gör det NU. Vänta inte till sen. Sen finns inte när det kommer till livsuppdrag – det är här och nu hela tiden oavsett om du uppmärksamma och medvetandegör det eller inte.

När du väl vet vad du är här för att göra har du alltid det att återgå till när du tappar fokus.

Med förankring och självdistans väl integrerat har du lättare för att hitta ditt fokus och din riktning framåt även när det händer saker i livet som normalt får dig ur balans. Livet händer, och det händer av en anledning. Kanske mest för att du ska lära känna fler delar och komma ännu närmare dig själv.